Wat willen we bereiken?
Bevolkingsdaling is een gegeven voor onze regio. We willen dat iedereen zich daar bewust van is. De gevolgen van krimp gaan we aanpakken om de ongewenste effecten te beperken en kwaliteit aan het gebied te verbeteren. We richten ons op het begeleiden van de krimp in plaats dat we het onomkeerbaar proces van bevolkingsdaling willen tegen gaan.
Het dalend inwonertal zet de sociaaleconomische vitaliteit van de regio onder druk en kan tot verschraling van de leefbaarheid leiden. Het is een gezamenlijke opgaaf om er voor te zorgen dat voor inwoners van de gemeente de leefbaarheid op peil blijft. In Terneuzen moeten de mensen prettig kunnen wonen, een baan hebben, zichzelf kunnen ontplooien, kunnen recreëren en ook verzorging en ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben. In deze paragraaf willen we mogelijkheden aandragen die de terugloop van het aantal inwoners kunnen sturen en beheersen.
Krimpmaatstaf
In 2015 is de krimpmaatstaf in de Algemene Uitkering vervallen. Hiervoor in de plaats is, voor de gemeenten die daarvoor in aanmerking komen, een Decentralisatie Uitkering Krimp. De Decentralisatie Uitkering is voor de regio Zeeuws-Vlaanderen bepaald op een jaarlijkse uitkering van € 395.667 voor de periode 2016 t/m 2020. Terneuzen is aangewezen als centrumgemeente voor de krimpregio Zeeuws Vlaanderen. Hiervan is € 191.000 doorbetaald aan de gemeenten Hulst en Sluis.