Water

Het onderdeel water is opgenomen in het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP). Als gemeente hebben we een zorgplicht voor afvalwater (zie paragraaf onderhoud kapitaalgoederen riolering), hemelwater en grondwater.

Het oppervlaktewater binnen het stedelijk gebied is primair bedoeld voor de berging en de afvoer van overtollig regenwater. Samen met het waterschap verzorgen wij het onderhoud.
Om hinder van grondwater te voorkomen, moet het grondwaterpeil niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Meldingen van overlast worden geregistreerd bij het grondwaterloket. Als gemeente hebben wij een adviserende rol richting burgers en een inspanningsverplichting om overlast te verminderen of te voorkomen.  

Wat hebben we bereikt?
Door de uitvoering van de maatregelen in 2017 verbeterden wij de waterbeheersing.

Wat hebben we gedaan?
In het kader van het stedelijk waterbeheer rondden wij de volgende werken af:

  • Wadi Kanaalkade Axel;
  • Afkoppelplannen bij rioolreconstructie (zie hiervoor bij onderhoud en reconstructie riolering).

Door klimaatverandering zal het toekomstige waterbeheer drastisch veranderen. Er zal in de toekomst op kortere tijd meer regenwater moeten worden verwerkt. Door onderzoek te doen naar de kwetsbare gebieden in onze kernen, wordt het mogelijk om per gebied oplossingen en bijbehorende kosten in beeld te brengen. Het resultaat hiervan nemen wij op in het eerstvolgende Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP).

In het kader van het BOB-project (Beheer Onderhoud Oppervlaktewater Bebouwd gebied) zijn we samen met het waterschap verder gegaan met het uitvoeren van het achterstallige onderhoud aan sloten en vijverpartijen.

In het kader van het Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland (SAZ+) nemen wij deel aan werkgroepen die moeten leiden tot een besparing in het te onderzoeken vakgebied.

In 2017 ontvingen we elf meldingen van overlast van grondwater. Ook zijn we in samenwerking met Rijkswaterstaat en Zeeland Seaports een onderzoek gestart naar de (grond)wateroverlast in Sluiskil.