Wat willen we bereiken?

Wij willen vitale inwoners en specifieke doelgroepen met een gezond actief leven.

Wat hebben we gedaan?

Sportstimulering
Sporten en actief bewegen verlaagt de gezondheidsrisico's. Wij stimuleren een gezonde actieve leefstijl. In samenwerking met sportverenigingen, beweegaanbieders en welzijnsorganisaties voorzagen wij het afgelopen jaar in een gevarieerd beweegaanbod.

SportPunt
Algemeen: SportPunt stimuleert minder actieve mensen meer te bewegen. Met dit doel organiseert SportPunt sport- en beweegmomenten voor verschillende doelgroepen.

Basisschoolleerlingen: Zij maakten kennis met verschillende vormen van sport door deel te nemen aan clinics in samenwerking met sportverenigingen. Dit resulteerde in 4 tot 14% nieuwe leden voor de vereniging. Het aanbod varieerde van racketsporten, balsporten, verdedigingssporten, individuele sporten tot teamsporten. Een voorbeeld is de clinic Swim4Life met ruim 750 enthousiaste kinderen die deelnamen. Evenals HulstinBeweging organiseerde SportPunt mountainbike (MTB) clinics rond de Brico cross/Vestingcross in Hulst. Naast clinics organiseren wij de jaarlijks terugkerende schoolsporttoernooien in samenwerking met sportverenigingen. Zoals het AH schoolvoetbal (VV Terneuzense Boys) en Giga Kids Kangoeroedag (KV Luctor). SportPunt heeft samen met Strandsport Zeeland aan bijna 400 leerlingen beachvolleyballessen gegeven met medewerking van Dirk Bouhlé (Nederlands international). In totaal namen ruim 2700 kinderen deel aan de georganiseerde sporttoernooien en clinics. Tijdens de laatste stakingsdag in het basisonderwijs verzorgden wij samen met Natuur & Zo een sportarrangement in combinatie met het thema 'gezonde voeding' in Sportcentrum Vliegende Vaart. In de periode dat de Statie dicht was verzorgden wij met verschillende verenigingen sportlessen bij VV Corn Boys. In de zomervakantie organiseerden wij bij de vijf buitenbaden in de gemeente Terneuzen sport- en spelactiviteiten met als thema 'Piratenfestijn'. Samen met de Young Stars organiseerden wij voor het derde jaar het voetbalevenement 'Coppa Othene'.

Voortgezet Onderwijs: Ook dit jaar organiseerden wij samen met de gemeenten Hulst en Sluis het interscolair toernooi. In verschillende takken van sport streden de middelbare scholen tegen elkaar om de titel.

Senioren: Zij maakten kennis met de volgende activiteiten: recreatieve triatlon, aqua-fun en Senior Winter Olympics. Plezier in bewegen en sociaal contact staan hier voorop.
Welzijnsorganisatie aan-z voerde voor ons in 2017 de volgende activiteiten uit: beweeggroepen in diverse kernen voor senioren en weerbaarheidslessen op 12 basisscholen. Via de leefstijlmakelaar begeleidde aan-z chronisch zieken, doorgestuurd door de 1e lijnszorg, naar een gepast beweegaanbod.

Sportsubsidiëring
We verstrekten dit jaar aan ruim 50 sportverenigingen een bijdrage ter stimulering van jeugdsportactiviteiten. Men moet dan uiteraard wel voldoen aan de hiervoor vastgestelde subsidiecriteria. Een aantal verenigingen ontving daarnaast een bijdrage ter stimulering van de gehandicaptensport.

Bovendien verstrekten we subsidiebedragen aan sportevenementen van een wat grotere omvang. Voorbeelden hiervan waren: de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen, de Omloop van de Braakman, de Internationale Juniorendriedaagse en het Open Nederlands kampioenschap Para-Atletiek. Meerdere verenigingen hebben dit jaar weer een beroep gedaan op de Subsidieregeling 'deskundigheidsbevordering en kadervorming van vrijwilligers'. Ze ontvingen hiervoor een financiële bijdrage in de kadervormingskosten van trainers, begeleiders en bestuurders van de vereniging. In verband met sportprestaties op nationaal-, wereld- en Europees niveau hebben we het afgelopen jaar een aantal sportkampioenen, als blijk van onze waardering, in het zonnetje gezet met een ontvangst op het stadhuis of op de trainingslocatie
Ook is het ons in 2017 gelukt om de start van de vermaarde wielerklassieker De Scheldeprijs naar Terneuzen te halen die voor 4 april 2018 op de agenda staat.